Що потрібно для оформлення робочої візи

13 Квітня 2018
польська робоча віза

З кожним роком кількість українців, що бажають отримати візу для виїзду за кордон, стає все більше. І хоч минулого року Україна все ж отримала безвізовий режим, однак, для того, аби легально працювати за кордоном, зокрема в Польщі, досі необхідна віза.

Робота в Польщі стала надзвичайно популярною серед наших співвітчизників. Вищі зарплати та відносна близькість Польщі до України приваблюють українців. Так, згідно з даними Міністерства сім'ї, праці та соціальної політики Польщі, кількість українців, які легально працюють у цій країні, становить більше мільйона.

Отож, якщо ви вирішили поїхати працювати в Польщу, то перш за все вам потрібно оформити робочу візу. Така віза видається на основі запрошення отриманого від роботодавця чи від воєводства або на підставі дозволу на роботу чи дозволу на сезонну роботу.

Нові правила працевлаштування в Польщі з 2018 року

Польський Сейм ще 22 червня 2017 року прийняв Закон "Про внесення змін до закону про сприяння зайнятості та установах ринку праці та деяких інших законодавчих актах", який дещо змінює правила працевлаштування для іноземців і є чинним з 1 січня 2018 року.

Згідно з польським законодавством, для того аби іноземець міг легально працювати на території Польщі, він повинен отримати відповідний документ, який дозволяє йому це робити. З 1 січня 2018 року є два документи, які надають право легальної праці іноземцям у Польщі - це дозвіл на роботу та дозвіл на сезонну роботу. Згідно із новими правилами, вони видаються на підставі заяви роботодавця про намір доручити працю іноземцю (oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi).

  1. Дозвіл на роботу видається для роботи у всіх сферах діяльності, окрім сезонної роботи.
  2. Дозвіл на сезонну роботу видається для роботи у галузях, які визначені як сезонні.

  • Дозвіл на роботу видається на період, який не перевищує в сумі 6 місяців упродовж року.

Дозвіл на сезонну роботу видається іноземцям з країн, що не є членами ЄС і дає право на роботу виключно в тих галузях, що вважаються сезонними. Із Дозволом на сезонну роботу ви можете працювати в Польщі максимум 9 місяців протягом року.

працевлаштування в Польщі

Читайте також: Мінімальна заробітна плата в Польщі у 2018 році

Середня заробітна плата в Польщі у 2018

Відповіді на найпоширеніші запитання стосовно нових правил працевлаштування в Польщі для іноземців (українців) та усю актуальну інформацію стосовно нового закону ви знайдете у нашій статті Нові правила працевлаштування в Польщі для іноземців з 2018 року

Нагадаємо, в 2017 році Польща видала українцям понад 1,16 млн віз.

Польська робоча віза

Робоча віза до Польщі – це різновид візи, яку необхідно отримати, якщо ви плануєте довготривалий виїзд для перебування і роботи в Польщі з метою заробітку. 

Не всі візи дають право на легальне працевлаштування в Польщі. Якщо ви плануєте довготривалий виїзд для перебування і роботи в Польщі з метою заробітку, вам необхідно виробити спеціальну робочу візу.

Польська робоча віза

Існує декілька типів віз, на підставі яких можна легально працювати в Польщі. В цілях працевлаштування можна отримати робочу польську національну візу (D05, D05а, D06), що дозволяє перебувати 6 або 9 місяців в Польщі протягом року або ж короткострокову шенген-візу (С05) на 3 місяці.

Види (типи) польських робочих віз 

Існує два типи робочих віз в Польщу:

  1. короткотермінова шенген віза типу С 05, що дозволяє працювати українцям в Польщі не більше, ніж 90 днів на півроку, а також протягом цього терміну перебувати в інших країнах Шенгенської зони без права на легальне працевлаштування. Підходить тим, хто планує їхати в Польщу на тимчасову (сезонну) роботу.
  2. національна польська віза типу D. Цей вид польської візи можна умовно поділити на три підвиди:
  • польська робоча віза типу D 05 з правом працевлаштування в Польщі на 180 днів (6 місяців) впродовж року. Видається на основі дозволу на роботу;
  • польська робоча віза типу D 05a, яка дозволяє працювати в Польщі протягом 9 місяців впродовж року, однак лише на тих видах робіт, які клаифікуються як сезонні (сільсько-господарські роботи, сфера туризму тощо). Видається на основі дозволу на сезонну роботу;
  • польська робоча віза типу D 06. Це робоча віза з максимальним терміном дії, що видається з метою працевлаштування в Польщі на довше, ніж 180 днів на рік. З такою візою ви також маєте право перебувати в країнах Шенгенської зони, проте не більше, ніж 3 місяці впродовж півріччя. Працевлаштування з національною польською візою типу D можливе тільки в Польщі. Термін дії цієї візи залежить від характеру запрошення. Для того, щоб національну польську візу вам видали з правом працювати в сусідній країні увесь рік, ви повинні надати запрошення-дозвіл від воєводи. Через це таку польську робочу візу також називають воєводською візою (або візою з річним перебуванням). Видається на основі дозволу на роботу.

Детальніше про типи і види польських віз читайте в нашій статті Види польських віз

Необхідні документи для оформлення шенгенської робочої візи в Польщу та національної робочої візи в Польщу:

Перелік усіх необхідних документів для вироблення робочої візи в Польщу:

  • Заповнена анкета на візу;
  • Закордонний паспорт, де ще залишається хоча б дві вільні сторінки, а термін дії якого виходить не раніше, ніж за 3 місяці після останнього планованого виїзду з території ЄС;
  • Український паспорт;
  • Копія внутрішнього паспорту – 1, 2 сторінка, сімейний стан, прописка;
  • Копія закордонного паспорту – перша сторінка,сторінки з візами;
  • 2 фотографії не більш як піврічної давності. Не забудьте вказати у фотосалоні, що вам потрібні фото саме на візу, так як вони відрізняються від звичайних фото на документи (обличчя має займати 70-80% фотографії);
  • Консульський збір 35 євро (для шенген-візи). При оформленні національної польської візи консульський збір відсутній;
  • Якщо ви подаєте документи на робочу візу через візовий центр, то також потрібно заплатити візовий збір, який становить 18,5 євро по діючому курсу, і подати оригінал квитанції про оплату; 
  • Лист-підтвердження реєстрації при подачі через візовий центр. Зареєструватися можна через сайт центру або ж за телефонами гарячої лінії;
  • Підтвердження вашого фінансового забезпечення – довідка з банку про стан та рух ваших коштів за останні 6 місяців, а також довідка з робочого місця та довідка про зарплату (при виготовленні робочої шенген-візи);
  • Страховий поліс. Ціна залежить від різновиду страхового полісу;
  • Оригінал і копія документів, які підтвердять мету вашої поїздки:

робоча віза в Польщу

У даному випадку це запрошення на роботу від польської сторони у формі заяви-доручення про намір надання роботи іноземцю (Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi) або дозволу на роботу (Zezwolenie na pracę cudzoziemca), виданого відповідним Воєводським управлінням за місцем реєстрації роботодавця. Заява-доручення про намір надання роботи іноземцю і дозвіл на роботу від локального воєводи за місцем реєстрації роботодавця повинні бути на офіційному бланку, датовані, з підписом відповідальних осіб і печаткою. Обов’язково вказується мета та тривалість планованого перебування в Польщі, дані заявника, дані роботодавця, контакти. 

Зверніть увагу! Заява про намір працевлаштувати іноземця старого зразка (тобто видана до 1 січня 2018 року) вважатиметься дійсною лише до 31 грудня 2018 року включно. Українці, які подають в польських консульствах заяви на вироблення робочої візи на підставі заяви про намір надати роботу іноземцю, можуть використовувати заяви старого зразка включно до 31 жовтня 2018 року. З 1 листопада 2018 року робочі візи на основі старих заяв відкривати НЕ БУДУТЬ.  

У зв'язку з введенням нових правил працевлаштування з 1 січня 2018 року робочі візи в Польщу видаються на підстваві дозволу на роботу (С 05, D 05, D 06) або дозволу на сезонну роботу (D 05a).

Зауважте, наявність візи не гарантує в’їзд в Польщу, остаточне рішення належить Прикордонній Службі. За наявності підозри щодо неправдивості задекларованої мети подорожі, вам можуть відмовити у в’їзді до країни. Термін перебування в Польщі не повинен перевищувати вказаної кількості днів у візі. Пам’ятайте, що отримана віза в польському консульстві надає право легально працювати тільки в Польщі.

Інформацію про те, куди подавати документи на робочу та інші типи віз до Польщі разом з актуальними адресами та контактами ви знайдете у нашій статті Візові центри та консульства Польщі в Україні.

Читайте також:

Польська робоча віза - 8 найпоширеніших запитань

Види польських віз

Нові правила працевлаштування в Польщі для іноземців з 2018 року

comments icon

Коментарі

Схожі статті

Переглянути більше

Отримуйте найсвіжішу інформацію про акції та знижки

Отримувати інформацію
Контакти

35-326, Rzeszów, ul.T.Rejtana, 67

vsetutpl.info@gmail.com

Ми в соціальних мережах