Види польських віз

18 Липня 2017

Польські візи бувають різні залежно від мети і термінів перебування в Польщі. В цій статті ми описали, які існують категорії віз, їхні особливості, а також, що потрібно подати до Генерального Консульства Польщі або візових центрів ППВА, окрім обов`язкового переліку документів та протягом якого терміну можна перебувати на території Польщі, крім того ми розшифруємо для вас нумерацію віз і її відповідність цілям візиту.  Детальне роз`яснення допоможе вам зрозуміти, яка саме віза в Польщу вам найкраще підходить.

Види польських віз, національна польська віза

    Виділяють наступні типи віз:

 

  • “Аеропортна” (тип “А”) – дає право перебувати в межах транзитної території аеропорту (тобто без права виходу за її межі)
  • “Транзитна” (тип “В”) – дає право транзитного проїзду по території країни (лише до 5 днів)
  • “Шенген” (тип “C”) – дає право перебувати в країні яка видала візу протягом визначеного терміну, а також з такою візою можна здійснювати поїздки по всій території шенгенської зони
  • “Національна” (тип “D”) – довгострокова віза, що дає право перебувати тільки на території країни що видала таку візу. Також така віза надає право транзитного проїзду по території інших країн Євросоюзу, та право перебувати у країнах шенген зони до 3 місяців на пів року.

Види шенгенських польських віз для українців:

В залежності від того, в яких цілях ви плануєте відкривати візу, існують такі найпопулярніші види шенгенських віз для українців:

Робоча віза в Польщу (С05, D05, D06)

Робоча віза до Польщі – це різновид візи, яку необхідно отримати, якщо ви плануєте довготривалий виїзд для перебування і роботи в Польщі з метою заробітку. В цілях працевлаштування можна отримати робочу національну візу, що дозволяє перебувати 6 місяців в Польщі протягом року або ж короткострокову шенген-візу на 3 місяці. Вона видається на основі запрошення від працедавця чи воєводи, що дозволяє легально працювати лише  на території Польщі і містить наступні дані:

  • Дату видачі, підпис і печатку відповідальної особи у Воєводському управлінні
  • Назву запрошуючої фірми
  • Прізвище, ім’я, рік народження
  • Мету та тривалість візиту

Дізнатись, що потрібно для оформлення робочої візи, ви можете у нашій статті на цю тему. Про зміни та нові правила видачі польських робочих віз читайте у матеріалі Нові правила працевлаштування для іноземців у Польщі з 1 січня 2017 року. А також радимо вам ознайомитись із новими правилами подання документів на візу, що вже діють у Києві, Харкові, Дніпрі, Луцьку, Рівному, Тернополі та Одесі. До слова, з 3 квітня 2017 року спрощена система реєстрації на візу в Польщу почала діяти також у Львівському та Вінницькому консульських округах.

Бізнес віза в Польщу (С04)

Цей тип польської візи видається бізнесменам, які потребують її для здійснення частих ділових виїздів до Польщі в цілях вирішення певних питань, пошуку ділових партнерів, налагодження співпраці з польськими установами, укладання договорів, участі в конференціях і т.д.. Проте для отримання бізнес візи до Польщі вам необхідно мати запрошення від польської компанії-партнера та контракт, щоб підтвердити мету поїздки. Віза видається на 90 днів, проте перебувати в Польщі можна не більше ніж 30, або ж на 90 днів протягом року.

Туристична віза в Польщу (C01)

Туристична віза в Польщу потрібна для осіб, які планують туристичний виїзд в Польщу і не мають наміру займатися бізнесом чи працевлаштовуватись на її території. Таку візу відкривають на різний термін: від 1 до 30 днів. В перелік документів для туристичної шенгенської візи, ви повинні внести підтвердження бронювання готелю на цей період, оплату готелю (оплата повинна бути здійснена принаймні на 50 % (e-voucher 100%) в Польщі і 100% і в інших державах зони Шенген), план подорожі. Зауважимо, що дипломатичні установи Польщі тепер не співпрацюють з акредитованими туристичними фірмами, бажаючий отримати туристичну візу реєструється і  подає документи на візу самостійно. Ця процедура необхідна для надання біометричних даних, що з червня 2015 є обов’язковим для отримання будь-якого типу шенгенської візи. Довготермінову шенгенську туристичну візу (на рік і більше) можуть отримати лише ті, хто вже мав 2 візи цієї категорії (одну з них польську) використані за призначенням, та подав підтвердження мети подорожі ( 100 % оплата туристичної подорожі терміном не менш як на 3 дні).

Шопінг віза в Польщу

Якщо ви надаєте перевагу закупам в Польщі, і, відповідно, найчастіше перетинаєте кордон саме з цією метою, то шопінг віза – варіант, що вам потрібен. Для оформлення першої, вам необхідно подати у візовий центр ППВА основний перелік документів, (з яким ви можете ознайомитись тут) та прохання про видачу візи з метою закупівельного туризму (зразок додаємо).

документи на польську візу львів, шенген візавіза в Польщу , Вінницяздати на візу в Польщу , Луцьк

      Львівський округ               Вінницький округ                 Луцький округ

При перетині кордону з Польщею радимо мати з собою готівку, щоб при потребі довести свою платіжну спроможність. Першу візу з ціллю “на закупи” вам відкриють на 7 днів з можливістю один раз перетнути кордон. Вибравшись на закупи з першою шопінг візою, подбайте про отримання іменних чеків чи фактури. Іменну фактуру вам випишуть в будь-якому супермаркеті Польщі у робочий час, переважно це робить працівник відділу обслуговування клієнтів, вписавши дані вашого закордонного паспорту до фактури. Не потрібно брати фактури на всі ваші покупки в Польщі, достатньо буде однієї іменної фактури. Подаючи документи на другу шопінг візу, ви повинні будете надавати їх як підтвердження здійснення покупок. Друга і наступні візи для закупів будуть повноцінними багаторазовими і надаватимуть можливість мандрувати усією територією Шенгенської зони найчастіше протягом року. Щоправда, можливістю виробити візу на закупи скористатись можуть тільки ті, хто постійно проживає на території Львівського, Луцького та Вінницького Консульських округів (детальніше про польські Консульські округи читайте у нашій статті “Візові центри та консульства Польщі в Україні”).

Усю детальну інформацію про шопінг візу до Польщі, а саме перелік необхідних документів для її вироблення, список країн, в які можна мандрувати із шопінг візою, нюанси її отримання, ціна шопінг візи до Польщі та інші важливі нюанси оформлення та отримання даного типу візи ви знайдете у нашому матеріалі Шопінг віза в Польщу (віза на закупи)

Репатріаційна віза до Польщі (польська віза для переселенців)

Репатріаційна віза до Польщі – це повноцінна довготермінова шенгенська віза, яка дозволяє мандрувати усіма країнами ЄС та видається терміном мінімум на 2 роки, якщо до цього у вас не було жодних шенген віз. Якщо ж шенген візи вам уже відкривали, то репатріаційну візу, тобто мультишенген, ви отримаєте уже на 5 років! Поляки видають візи цього типу з метою репатріації, тобто повернення на батьківщину своїх громадян, примусово переселених у 40-х роках на Схід. Подавати документи на репатріаційну візу можуть наступні категорії осіб:

  • чоловік чи дружина особи, яку переселили з Польщі;
  • дитина чи онук переселенця;
  • чоловік чи дружина дітей та онуків переселеної особи.

При подачі документів на репатріаційну візу в Консульство Польщі чи ППВА, до стандартного переліку документів на шенген візу слід додати документи-підтвердження переселення ваших родичів з Польщі у 1945-1947 рр. Що це за документи та де їх шукати, а також детальний опис польської візи для переселенців, її історичні передумови та можливості, які вона надає своєму власнику, читайте у статті Польська віза для переселенців, або як отримати багаторазову шенген візу в Європу на 5 років

Віза по Карті Поляка

Власник Карти Поляка, а також його родичі (чоловік або дружина, діти та батьки), на підставі цього документа можуть отримати безкоштовну польську національну візу типу D. Даний тип візи, як і шенген віза, передбачає можливість безперешкодних подорожей країнами Шенгенської зони, щоправда, перший виїзд з такою візою варто робити саме до Польщі. Щоб подати документи на візу по Карті Поляка в Консульство чи ППВА, в більшості Консульських округів попередньої реєстрації не потрібно – достатньо прийти особисто у години прийому. Важливий момент: родичі власника Карти Поляка можуть претендувати на безкоштовну польську національну візу лише при умові, що подаватимуть документи разом із самим власником Карти Поляка. А от перетинати кордон можна і без власника Карти Поляка, і без самої Карти – підставою буде видана вам віза. Віза по Карті Поляка видається терміном на 1 рік, проте є певні нюанси – детальніше читайте у нашій статті  Безкоштовна віза в Європу для родичів власника Карти Поляка. Також на нашому сайті доступний Зразок заповнення анкети на візу по Карті Поляка родича

Гостьова віза в Польщу

Для людей, які хочуть відвідати родину чи друзів в Польщі потрібно оформити гостьову візу в Польщу. Офіційно працювати чи навчатись з таким видом шенгенської візи ви не зможете. Подаючи документи на гостьову візу в Польщу, до основного пакету слід додати  також оригінал запрошення воєводського управління від приймаючої сторони, завірений нотаріально чи в присутності Консула Польщі. Особа, яка запрошує, має бути громадянином Польщі, або ж мати офіційний дозвіл на проживання там. Термін дії запрошення становить 3 місяці від дати оформлення.  За гостьовою візою можна здійснити лише одноразовий виїзд до Польщі. Термін дії такої візи різний, але не перевищує 3 місяців.

Студентська віза для навчання в Польщі

Ті, хто вирішив здобувати європейську освіту в Польщі, потребують візу, яка б давала можливість перебувати на території цієї держави тривалий період часу. Саме таку можливість надає студентська шенген-віза (wiza schengen w celu szkoleń edukacyjnych). Бажаючі здійснити нетривалу навчальну діяльність в Польщі: відвідати курси, майстер-класи, тренінги, можуть оформити короткотермінову навчальну шенгенську візу, яка надає право перебувати в Польщі 90 днів на півріччя. Інший варіант - довготермінова (національна віза D), яка дає право жити і вчитися в Польщі більше 90 днів - до 1 року, з можливістю подальшого продовження. Окрім основного пакета документів на польську студентську візу, для її отримання необхідно надати запрошення чи довідку про зарахування від приймаючого польського ВНЗ та гарантію фінансової забезпеченості студента(спонсорство, стан рахунків). Польські Консульства та ППВА максимально сприяють у виготовленні студентських шенгенських віз на навчання в Польщі, зокрема  ППВА у Львівському Консульському окрузі з метою полегшення процедури вступу до ВНЗ приймає документи у студентів, які бажають навчатись в Польщі, без попередньої реєстрації в період з 15 серпня по 15 жовтня. Нагадуємо також, що студенти звільняються від сплати консульського збору. Перелік категорій осіб, що не повинні сплачувати консульський збір наводимо нижче.

Типи і ціна візи в Польщу.

Щоб розуміти, які бувають цілі видання шенген віз або ж національних польських віз, ми наводимо їх детальний перелік, щоб ви могли краще розібратися. Ціни візи в Польщу залежать від типу візи та від громадянства отримувача. Вартість різних типів віз ви можете подивитись в таблиці цін в нашій статті "Документи на візу в Польщу". Шенген віза".

Нумерація типів віз отриманих після 5 травня 2014 року, цілі видачі:

  • тип візи 01 - коли віза видана з туристичною метою;
  • тип візи 02 - коли віза видана з метою відвідин родини або друзів; 
  • тип візи 03 - коли віза видається для участі у спортивних змаганнях;
  • тип візи 04 - коли віза видається для ведення господарської діяльності;
  • тип візи 05 - коли віза видається для роботи впродовж терміну, що не перевищує 6 місяців протягом наступних 12 місяців, на підставі заяви про намір працювати, зареєстрованої у бюро по працевлаштуванню району;
  • тип візи 06 - коли віза видана для виконання роботи на підставі інших документів, ніж тих, що зазначені у пункті 5;
  • тип візи 07 - коли віза видана для культурної діяльності або участі в конференціях;
  • тип візи 08 - коли віза видана з метою виконання своїх обов'язків представниками влади іноземної держави чи міжнародної організації;
  • тип візи 09 - коли віза видана для навчання у вищому навчальному закладі;
  • тип візи 10 - коли віза видана для участі в професійному навчанні (пов'язаному з виконанням професійних обов'язків);
  • тип візи 11 - коли віза видана з метою навчання в іншій формі, ніж вказано у пункті 9;
  • тип візи 12 - коли віза видана з метою викладання (наприклад, у навчальному закладі);
  • тип візи 13 - коли віза видана з метою проведення наукових досліджень та дослідницьких робіт;
  • тип візи 14 - коли віза видана з метою лікування;
  • тип візи 15 - коли віза видана для возз'єднання з громадянином держави-члена ЄС або Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ);
  • тип візи 16 - коли віза видана для участі в обміні культурної або освітньої програми, програми гуманітарної допомоги;
  • тип візи 17 - коли віза видана з метою переселення члена сім'ї репатріанта;
  • тип візи 18 - коли віза видана на основі Карти Поляка;
  • тип візи 19 - коли віза видана з метою репатріації;
  • тип візи 20 - коли віза видана для використання тимчасового захисту;
  • тип візи 21 - коли віза видана для приїзду з гуманітарних причин, в зв'язку з державними інтересами або міжнародними зобов'язаннями;
  • тип візи 22 - коли віза видана з метою реалізації дозволу на тимчасове перебування після возз'єднання з сім'єю;
  • тип візи 23 - коли віза видана з іншою метою, ніж зазначено в пунктах 1-22. 

Звільнення від оплати за візу до Польщі

У випадку клопотання про видачу візи осіб, яким прислуговує звільнення з оплати за прийняття та розгляд візової анкети, потрібно пред'явити документ, що підтверджує причетність до однієї з нижчевказаних категорій:

  • близьких родичів: одного з подружжя, дітей (у тому числі всиновлених), батьків (у тому числі опікунів), дідусів, бабусь та онуків, які відвідують громадян України, які мають дійсний дозвіл на проживання на території держав-членів, або громадян Європейського Союзу, які проживають на території держави-члена, громадянами якої вони є;
  • членів офіційних делегацій, які за офіційним запрошенням, надісланим українській стороні, беруть участь у зустрічах, консультаціях, переговорах та програмах обміну, а також у заходах, що проводяться міжурядовими організаціями на території однієї з держав-членів;
  • членів органів державної влади та місцевого самоврядування, конституційних і верховних судів, якщо ця Угода не звільняє їх від необхідності отримувати візи;
  • учнів, студентів, аспірантів і вчителів, які їх супроводжують під час подорожі з метою навчання чи освітньої підготовки;
  • інвалідів та осіб, які їх супроводжують, якщо в цьому є необхідність;
  • осіб, які надали документи, що свідчать про необхідність їхньої подорожі з гуманітарних міркувань, у тому числі для одержання невідкладного медичного лікування, та особи, яка супроводжує так особу, або з метою участі в похоронах близького родича, або з метою відвідання тяжкохворого близького родича;
  • учасників міжнародних спортивних заходів та осіб, які їх супроводжують;
  • учасників наукових, культурних та мистецьких заходів, у тому числі університетських та інших програм обміну;
  • учасників офіційних програм обміну, організованих містами-побратимами та іншими муніципальними одиницями;
  • журналістів та членів технічного персоналу, які супроводжують їх із метою виконання професійних обов'язків;
  • пенсіонерів;
  • водіїв, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення на територію держав-членів транспортними засобами, зареєстрованими в Україні;
  • членів бригад поїздів, рефрижераторів та локомотивів у міжнародних поїздах, які прямують до території держав-членів;
  • дітей віком до 18 років і дітей віком до 21 року, які знаходяться на утриманні;
  • представників релігійних громад;
  • представників професій, які беруть участь у міжнародних виставках, конференціях, симпозіумах, семінарах або інших подібних заходах, що проводяться на території держав-членів;
  • осіб віком 25 років або молодших, які є учасниками семінарів, конференцій, спортивних, культурних або освітніх заходів, організованих неприбутковими організаціями;
  • представників громадських організацій, які подорожують із метою освітньої підготовки, участі в семінарах, конференціях, у тому числі в рамках програм обміну;
  • учасників офіційних програм ЄС з прикордонного співробітництва, таких як Інструмент Європейського Сусідства та Партнерства (ІЄСП).

види типи віз до Польщі, польська шенген віза

Робота в Польщі по біометричному паспорту

Неймовірно, але обіцяний українцям безвіз таки став реальністю. З 11 червня 2017 року громадяни України мають право мандрувати країнами ЄС на підставі біометричного закордонного паспорта та певних документів, підтверджуючих мету поїздки. Нещодавно стало відомо, що в рамках безвізу українці матимуть право також виконувати роботу в Польщі. Для цього їм не потрібна буде робоча віза, лише біометричний закордонний паспорт та заява від роботодавця  про намір працевлаштувати іноземця або дозвіл на працю від воєводи. Проте і це ще не все. Українці матимуть право приїхати в Польщу і самостійно знайти роботодавця, який офіційно оформить їх, видасть дозвіл на роботу, застрахує в ZUS та підпише трудовий договір. Тобто, в’їхавши в Польщу по біометричному паспорту та знайшовши там роботу, українець зможе почати легально працювати в Польщі як тільки роботодавець пройде процедуру його офіційного оформлення. Працювати в Польщі по біометричному паспорту можна в режимі 90/180. Тим, хто порушить це правило, загрожує депортація. Детальніше про умови роботи в Польщі по біометричному паспорту читайте у нашому матеріалі Робота в Польщі по біометричному паспорту.

 

Читайте також:

Середня та мінімальна зарплата в Польщі у 2017 році

З 1 червня 2017 року почали діяти нові правила роботи в Польщі для тимчасових працівників

Скільки коштує місяць проживання в Польщі

comments icon

Коментарі

Схожі статті

Переглянути більше

Отримуйте найсвіжішу інформацію про акції та знижки

Отримувати інформацію
Контакти

35-326, Rzeszów, ul.T.Rejtana, 67

vsetutpl.info@gmail.com

Ми в соціальних мережах